Begroting 2020

7 Volksgezondheid en milieu

Wat gaan we daar voor doen?

Wat gaan we daar voor doen?

7.1

We stimuleren gezond gedrag en zorgen voor een gezonde leer- en leefomgeving. We zetten in op preventie van onder andere alcohol- en drugsgebruik.

Net als in 2019 maken we ook voor 2020 een uitvoeringsplan gezondheid. Dat is een vervolg op het uitvoeringsplan 2019. We evalueren de speerpunten en activiteiten uit het uitvoeringsplan 2019 met betrokken partijen (welzijnspartijen, GGD, Adviesraad Sociaal Domein, Meierijstad Gezond Sportief voor alle onderwerpen van het uitvoeringsplan. De volgende partijen alleen bij specifieke onderwerpen: scholen, sportorganisaties, seniorenraad, jongerenwerk, Halt, Novadic Kentron, CJG/BJG, overige vrijwilligersorganisaties). We zetten in op een vervolg op succesvolle activiteiten en sturen bij op activiteiten die minder succesvol waren. Het gezondheidsbeleid 2018 – 2021 is daarbij het uitgangspunt.

In 2020 nemen we vervolgstappen met betrekking tot de sociale kaart. Dat betekent dat we starten met een inventarisatie bij betrokken partijen, te weten welzijnsinstelling, projectgroep Inclusieve Samenleving, Toegang Wmo, Wmo-instellling, jeugd-instelling, participatie-instelling, seniorenraad en adviesraad sociaal domein. Dat doen we via interviews. Ook zal deskresearch en benchmark gaan plaatsvinden. We gaan in gesprek met gemeenten die een sociale kaart  hebben (waaronder gemeente Oss waar het succesvol lijkt te zijn). Dit moet leiden tot een adviesrapport over (eventuele) vervolgstappen.

Eind 2019/begin 2020 gaan we Netwerk Positieve Gezondheid oppakken. Belangrijk daarbij is het inzichtelijk maken welke overlegvormen er al zijn. Een efficiënte omgang met huidige netwerken nemen we hier in mee.  We bekijken bijvoorbeeld mogelijkheden voor aansluiting bij bestaande structuren en/of netwerken die worden opgezet ten behoeve van nieuwe projecten.

7.2

Wateroverlast en verdroging gaan we tegen door waterberging en ontkoppeling van riolering.

Via Operatie Steenbreek stimuleren we onze inwoners actief om duurzaam om te gaan met hemelwater. Zo worden er per jaar verschillende acties georganiseerd en wordt veel gecommuniceerd over de positieve effecten van meer groen en ontstening van tuinen, en waarom je het regenwater gewoon in je tuin zou moeten laten infiltreren.  

Samen met de gemeente Bernheze en Uden wordt een basis gelegd voor een hemelwaterverordening. Hierover moet een politiek besluit worden genomen en de verwachting is dat eind van het jaar bekeken kan worden of er draagvlak voor een eventuele verordening  is.

Eind 2019 wordt Operatie Steenbreek geëvalueerd en gekeken of we onder de noemer "Operatie Steenbreek" in 2020 verder gaan. Zo niet zullen er nog steeds acties plaatsvinden om het waterbewustzijn te vergroten.

Alle genoemde projecten zijn opgestart. De projecten doorlopen momenteel elk in eigen tempo het participatieproces waarbij inwoners actief betrokken worden om tot gedragen oplossingen te komen. Ook zijn we met alle stakeholders in gesprek en zijn onderdeel, dan wel trekker van de verschillende projectgroepen. We verwachten dat in 2020 gestart kan worden met diverse aanbestedingen.

Gemeente Meierijstad, Bernheze en Landerd bereiden samen de uitwerking van de klimaatstresstesten voor.  in het derde kwartaal van 2019  zal een definitieve uitvraag/aanbesteding worden gedaan. De beschikbare subsidie vanuit de provincie is reeds aangevraagd. In 2020 zal de verdiepingsslag voor de klimaatstresstesten opgeleverd worden.

7.3

We formuleren een ambitieuze doelstelling op het gebied van circulaire economie: hergebruik van grondstof en afvalscheiding. We stimuleren en belonen afvalscheiding.

Voor het behalen van betere scheiding van het grof restafval dient optimalisatie op de milieustraten in samenwerking met de kringloopwinkels plaats te vinden. In dat omslagproces wordt de kans voor inzet van SW-arbeidsplaatsen en dagbesteding ook meegenomen. Dit transitietraject op het gebied van grondstoffen én sociaal domein is in 2019/2020 ingezet met de pilot textielinzameling.

De communicatiecampagne die in 2019 uitgevoerd wordt, zal een vervolg krijgen in 2020. De doelstellingen van de communicatiecampagne zijn; inwoners bewustmaken van het nut van afvalscheiding en inwoners stimuleren hun afval goed te scheiden. Voor bewustwording op het gebied van zwerfafval worden ook in 2020 weer diverse projecten (waaronder educatieprojecten) uitgevoerd.

7.4

We gaan beter en scherper meten, monitoren en handhaven op de provinciale en landelijke milieunormen.

Zie programma 1

7.5

We gaan inhoudelijk aan de slag met duurzaamheid, in verschillende rollen. We stellen in 2018 met de samenleving een duurzaamheidsvisie op.

Het uitvoeringsprogramma duurzaamheid gaat in 2020 het tweede jaar in. We starten dan de volgende nieuwe projecten (in zijn geheel, of onderdelen van een project).:

  • Energiek & Verantwoord, met o.a. het doel energieneutraal 2050 (Opstellen duurzaam inkoopbeleid, Stimuleren verduurzaming particuliere woningvoorraad, Verduurzaming woningvoorraad woningcorporaties, Energieneutraal in gronduitgifte, Naar een breed duurzaamheidsplatform)
  • Circulair & Schoon (Duurzame bedrijfsvoering, Circulaire en levensloopbestendige nieuwbouw en renovatie vastgoed, Duurzame mobiliteitsvisie Meierijstad)
  • Klimaatbestendig & Biodivers (Water zichtbaar en beleefbaar maken in ruimtelijke plannen,  Onderzoek stimulering klimaatmaatregelen inwoners Meierijstad, Meer biodiversiteit door meer natuurinclusieve landbouw.

7.6

In 2050 is Meierijstad een energie neutrale gemeente. Uiterlijk 2018 ligt er een plan “Meierijstad energieneutraal”.

Is onderdeel geworden van uitvoeringsprogramma Duurzaamheid onderdeel van thema Energiek & Verantwoording.

Lasten & baten

Lasten

€ 23.769

9,7 %

Baten

€ 20.628

8,5 %

ga terug