Interne Controle (IC)
Er komt een wetswijziging aan over rechtmatigheid in jaarrekeningen van gemeenten die regelt dat het college van B en W bij de jaarstukken (vanaf de jaarrekening 2021) zelf een rechtmatigheidsverantwoording afgeeft. In de aanloop hier naar toe moeten we zorgen dat onze IC zodanig is ingericht dat het college deze verklaring kan afgeven. In dit kader gaan we werken vanuit een risicogerichte benadering. Dit betekent dat we de IC afstemmen op de risico’s die we voorzien in de belangrijkste processen. In 2020 zetten we een basis neer voor een de inrichting van de IC waarbij we 4 controle-lijnen op elkaar gaan afstemmen. De lijnen zijn:
- 1e lijn: de interne controlemaatregelen die belegd zijn in de processen zelf (bijvoorbeeld collegiale toetsing);
- 2e lijn: die de 1e lijn ondersteunt, adviseert, coördineert en toetst of de interne controlemaatregelen op uitvoeringsniveau aanwezig zijn en adequaat worden uitgevoerd.
- 3e lijn: de toetsing op de opzet en het bestaan en de werking van de systemen en het oordelen over de effectiviteit van de besturing, het risicomanagement en de interne beheersing.
- 4e lijn: de onafhankelijke toetsing door de accountant op de werking van de interne beheersmaatregelen en het voldoen aan wet- en regelgeving.
Procesmanagement
In 2019 hebben we een aanzet gemaakt voor het professionaliseren van het procesmatig werken door het ketengericht procesmatig samenwerken in te zetten. Ketenmanagement is een bedrijfskundig managementconcept om opeenvolgende processen bij het vervaardigen van een product of dienst samen te brengen en uit te lijnen. Hierbij stemmen uitvoerende medewerkers van diverse werkateliers hun werkzaamheden op elkaar af binnen één geheel ketenproces, waarbij het principe ‘klant vraagt wat, klant krijgt dat’ prevaleert boven alles. In 2020 werken we dit verder uit, waarbij in ieder geval ingezet wordt op de invoering van de omgevingswet 2021 en alle ketens met processen die hierdoor geraakt worden. Daarnaast gaan we verder met het meetbaar maken van de ingerichte processen: wanneer doen we het goed en wanneer niet.
Planning en control
Vanaf 2019 zijn alle producten van de P&C – cyclus digitaal d.w.z. dat ze zijn samengesteld met een digitale workflow en gepubliceerd via een eigen website. In 2020 gaan we de informatievoorziening op de begrotingswebsite verder uitbreiden met o.a. relevante beleidsnotities per begrotingsprogramma.
We gaan vanaf 2020 de verplichte beleidsindicatoren (BBV) aanvullen met eigen beleidsindicatoren. Hiervoor is in 2019 een pilot gedaan (zie begrotingsprogramma 1 Veiligheid, onderdeel Wat willen we bereiken?). Ook gaan we aan de slag met het SMART maken van de bestuurlijke doelen en het meten van de klantwaardering voor de P&C producten.
Atelierplannen
In 2019 hebben we voor het eerst gewerkt met atelierplannen via de A3 methodiek. Hierin worden de belangrijkste doelstellingen het bestuur en de organisatie uitgewerkt in de bijdragen per atelier en dit wordt vervolgens vertaald naar persoonlijke plannen waarin de bijdrage van medewerkers aan het resultaat zichtbaar wordt. In 2020 pakken we de verdere implementatie op. Hierbij richten we ons meer op het helder doorvoeren van de relatie met concernambities, grip houden op de voortgang en het meetbaar maken van ambities.