Begroting 2020

8 Volkshuisvesting, ruimtelijke ontwikkeling, stedelijke vernieuwing

Wat gaan we daar voor doen?

Wat gaan we daar voor doen?

8.1

Meierijstad is een aantrekkelijke gemeente met een balans tussen wonen, landbouw, volksgezondheid, dierenwelzijn, natuur, milieu en recreatie. Een uitnodigend ruimtelijk beleid waarbij de eigenaar verantwoordelijk is voor de ruimtelijke kwaliteit binnen de door gemeente gestelde kaders.

In 2020 bereiden we de andere manier van werken voor die bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet nodig is. Daarbij gaat het o.a. om het ervaring opdoen met de omgevingstafel, met het voeren van de omgevingsdialoog, met de versnelling en vereenvoudiging van werk processen.

In 2020 wordt het mer proces voor de omgevingsvisie afgerond en legt het college de ontwerp omgevingsvisie voor aan de raad. In aansluiting daarop werken we aan het omgevingsplan waarin de regelgeving op hoofdlijnen terecht komt.  Dat doen we intern, met ketenpartners en met burgerparticipatie. Ook voor het omgevingsplan doorlopen we een mer proces.We gaan de regelgeving op hoofdlijnen uit het omgevingsplan daarna verfijnen om te komen tot een digitale “vergunning checker”.

In 2020 bereiden we de digitale informatievoorziening voor die bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet nodig is. We volgen daarbij de landelijke ontwikkeling van het Digitaal Systeem Omgevingswet

Belangrijk voor Meierijstad als aantrekkelijke vestigingsplaats is de aanwezigheid van sterke en vitale (winkel)centra en (openbare) voorzieningen. De focus ligt in 2020 op de centra van Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel. Op basis van de centrumvisie die in 2018 is vastgesteld starten we in 2020 met de uitvoering van diverse actiepunten zoals de herinrichting van de hoek Kloossterstraat/Hoofdstraat in Schijndel, evaluatie van fietsvoorzieningen in het centrum van Schijndel, de herinrichting van de Markt in Sint-Oedenrode en we maken een start met de herstructurering van het centrum van Veghel Zie ook programmaonderdeel 3.2 en 8.5 ( met betrekking tot de centrumvisie).

De versterking van de robuuste groenblauwe structuren is programmatisch opgepakt. In september 2019 is een raadsvoorstel geagendeerd om een deel van het uitvoeringskrediet beschikbaar te stellen. In 2020 worden de afzonderlijke (deel)projecten verder uitgewerkt en/of  uitgevoerd.

We vinden het belangrijk dat we grondeigenaren faciliteren bij aanleg en onderhoud van groen en recreatieve voorzieningen in het landelijk gebied. Daarom doen we, als onderdeel van het gebied Groene Woud, mee aan Stika, de subsidieregeling groen blauw stimuleringskader. We stellen uitvoeringsbudget beschikbaar voor de periode 2020-2024. De provincie verdubbelt het budget van Meierijstad. Met de regeling leveren we een bijdrage aan het realiseren van onze ambities op het gebied van natuur en landschap.

Om het buitengebied vitaal te houden en voorbereid te zijn op huidige- en toekomstige ontwikkelingen, en daarbij de omgevingskwaliteit van het buitengebied te behouden en te versterken gaan we samen met bewoners en gebruikers van het buitengebied verder aan de slag met het project 'Vitaal Buitengebied’. In 2020 wordt het kwaliteitskader geur en fijn stof,  het kwaliteitskader teeltondersteunende voorzieningen en de natuur- en landschapsvisie aan de raad aangeboden voor vaststelling.

8.2

Meierijstad voert een faciliterend grondbeleid

Op 20 september 2018 heeft de gemeenteraad de nota grondbeleid vastgesteld en is het faciliterend grondbeleid gewijzigd naar situationeel grondbeleid. De komende jaren zal een verdere uitwerking van de nota grondbeleid plaatsvinden. In navolging op de nota grondbeleid heeft het college op 18 december 2018 de nota grondzaken vastgesteld.

8.3

Meierijstad neemt de behoefte van de woningzoekenden als uitgangspunt bij het formuleren van de woonvisie. Meierijstad maakt het mogelijk dat gebouwd kan worden in alle kernen.

We informeren de raad 2 keer per jaar over de voortgang uitvoering woonbeleid in Q2 (accent op realisatie woningbouw en monitoring woningbouwplannen i.r.t. de opgave) en Q4 (accent op prestatieafspraken).

We bespreken de ontwikkelingen en voortgang van de uitvoering van de woonvisie in Q1 met stakeholders. De uitkomsten daarvan nemen we mee in de eerst volgende RIB waarin de Raad wordt geïnformeerd in Q2.

In 2020 scherpen we de bestaande prestatie-afspraken met wooncorporaties en huurdersorganisaties waar nodig aan. De focus ligt echter op uitvoering van bestaande afspraken. Daarover informeren we de Raad in de RIB van Q4, als onderdeel van uitvoering van het woonbeleid.

We versterken de regionale samenwerking met de Strategie op Wonen en  een pilot regionale afstemming woningbouwplannen. Daarnaast wordt meer samengewerkt op  de woonopgave voor bijzondere doelgroepen, zoals arbeidsmigranten,  woonwagenbewoners en sociale en middeldure huur.

We brengen de volkshuisvestelijke consequenties met betrekking tot het langer (zelfstandig) thuis blijven wonen in beeld. We betrekken stakeholders daarbij. Over de uitkomsten en vervolgtraject informeren we de raad.

We voeren de uitvoering van het beleidskader Huisvesting arbeidsmigranten in Meierijstad uit.

We geven uitvoering aan de uitkomsten van de herijking van het woningbouwprogramma om de realisatie van woningbouw op gang te houden. Daarbij onderzoeken en ontwikkelen we ook toepassingen als woningsplitsing, transformatie en inpassing
56-1 tijdelijke woningbouw.

We gaan vooruitlopend op de komst van de Omgevingswet (2021), als onderdeel van het project ‘Vitaal Buitengebied’, experimenteren met een gebiedsgerichte werkwijze waarin de belangen van bewoners, (agrarische) ondernemers en gebruikers verbonden worden; en elkaar zo mogelijk zelfs versterken. Dit is de omgevingsdialoog 2.0.

8.4

Meierijstad wil monumenten en cultureel erfgoed behouden en herstellen.

De erfgoedvisie wordt begin 2020 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

De wijze waarop het vastgestelde ambitieniveau zal worden vertaald in een uitvoeringsprogramma maakt deel uit van deze erfgoedvisie.

8.5

De wijken en dorpen binnen Meierijstad zijn een aantrekkelijke vestigingsplaats.

Belangrijk voor Meierijstad als vestigingsplaats is de aanwezigheid van sterke en vitale (winkel)centra en (openbare) voorzieningen. De focus ligt in 2020 op de centra van Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel. Voor Veghel ligt de nadruk in 2020 op het beleefbaar maken van de Aa, bijvoorbeeld ter plaatse van de omgeving van het Stadhuisplein, de mogelijkheden voor herinrichting van het stadhuisplein en het faciliteren van particuliere ontwikkelingen om en in het centrum (bijvoorbeeld de westzijde Markt en het Klooster en de herstructurering van het centrum). Voor Schijndel wordt met name gefocust op de herbestemming van het gemeentehuis. In Sint-Oedenrode wordt het centrumplan in combinatie met de ontwikkelingen van De Dommel opgestart.

Lasten & baten

Lasten

€ 24.100

9,9 %

Baten

€ 23.700

9,7 %

ga terug