Begroting 2020

0 Bestuur en ondersteuning

Wat gaan we daar voor doen?

Wat gaan we daar voor doen?

0.1

Onze dienstverlening is klantvriendelijk, resultaatgericht, laagdrempelig, servicegericht en dichtbij.

We doen in 2020 een vervolgmeting naar telefonische bereikbaarheid in de organisatie. Met de input vanuit het meten verbeteren we aan de hand van verbeterplannen onze dienstverlening.

We gaan door met klantreizen. Bij ieder proces dat we vanuit het project procesoptimalisatie oppakken bekijken we of een klantreis, waarbij we onze inwoners om feedback vragen op het proces, mogelijk is.

Voor het project ‘Investeren in klantbeleving’ wordt het meten van klantbeleving op onze website toegevoegd door middel van smileys.

Meierijstad heeft een voortrekkersrol op het gebied van toegankelijkheid en werkt aan de ‘Meierijstadse inclusie agenda’. Iedereen heeft immers het recht om mee te doen in de maatschappij. Dat geldt voor openbare voorzieningen en voor digitale voorzieningen, zoals websites. Digitale toegankelijkheid is belangrijk en verplicht voor overheidsinstanties. De wettelijke verplichtingen gelden voor alle externe én interne websites. In de tweede helft van 2019 zetten we dit projectmatig op. Daarmee kunnen we in 2020 flinke stappen zetten naar volledige digitale toegankelijkheid.

Het Persoonlijk Internet Portaal (PIP) krijgt in eerste instantie vorm voor cliënten van werk en inkomen. Zij kunnen hun inkomstenbriefjes digitaal uploaden en zo wijzigingen in hun persoonlijke omstandigheden doorgeven. Verder kunnen ze straks hun jaaropgaven hier raadplegen.

We optimaliseren de contactkanalen (balie, telefonie, e-mail en social media) en voegen in 2020 webchat toe als contactkanaal.

We onderzoeken in de eerste helft van 2020 of we, overeenkomstig het standpunt van de Nationale Ombudsman (rapport ‘Ombudsvisie op professionele klachtbehandeling’), het begrip ‘klacht’, zoals omschreven in de Algemene wet bestuursrecht, ruim uitleggen en niet beperken tot klachten over de wijze waarop iemand wordt bejegend. Dit doet meer recht aan het gevoelen van burgers en bedrijven. Bovendien maakt dit het begrip ‘klacht’ als zodanig minder zwaar beladen.

We onderzoeken de mogelijkheid om de klachten formeel af te laten doen door de aangewezen klachtbehandelaars. Dat laatste is van belang voor een zo snel en zo informeel mogelijke afwikkeling van de klacht. Thans kan een klachtbehandelaar een klacht alleen met instemming van klager informeel afwikkelen maar kan, als die instemming ontbreekt, alleen het verantwoordelijke bestuursorgaan een klacht formeel afdoen.

In 2019 zijn collega's getraind in het schrijven van brieven en mails in klare taal. Daarnaast volgden  collega's de training 'Schrijven van Adviezen'. De trainingen Klare Taal brieven en mails en Klare Taal adviezen worden in 2020 voortgezet. Naarmate meer collega’s de trainingen gevolgd hebben wordt het makkelijker om elkaar aan te spreken op het schrijven in klare taal.
Het lezerspanel beoordeelt ook in 2020  brieven en documenten van de gemeente op het gebruik van klare taal. En ontwikkelen we het gebruik van Klare taal verder door het inzetten van meer taalcoaches.

Op 24 juni 2019 is de strategische denkgroep Raad van Verbeelding (RvV) geïnstalleerd. De RvV bestaat uit bij de streek en/of Meierijstad betrokken prominenten en verkent de kansen en ontwikkelmogelijkheden voor de periode 2020 – 2050 voor Meierijstad om te komen tot een strategische ontwikkelkoers voor deze periode. Het resultaat moet inwoners, ondernemers, organisaties en instellingen en het gemeentebestuur inspireren en prikkelen om hier samen verder aan te werken. Wij hebben de Raad van Verbeelding gevraagd om hun eindproduct ‘Meierijstad 2050’ op inspirerende wijze vorm te geven.

Uit een korte evaluatie van het burgerinnovatiefonds is in eerste helft 2019 geconcludeerd dat er (nog) weinig verzoeken zijn binnengekomen en dat dit wellicht aan de mate van bekendheid van het burgerinnovatiefonds ligt. Ook zijn er verzoeken binnengekomen die niet passen binnen de spelregels van het fonds. Deze verzoeken zijn veelal doorverwezen naar andere (subsidie)mogelijkheden. ConsultingKids, een organisatie die leerlingen van basisscholen betrekt bij (volwassen)vraagstukken is  in 2019 in samenwerking met leerlingen groep 8 van 3 basisscholen uit Meierijstad aan de slag gegaan met de bekendheid van het burgerinnovatiefonds. De adviezen zijn verwerkt en worden in 2020 verder uitgevoerd. De inwoners van Meierijstad kunnen ook in 2020 een beroep doen op het fonds wanneer zij een initiatief hebben voor sociale of technische innovatie en of een bijdrage leveren aan de participatie in Meierijstad.

In het najaar van 2019 is de leefbaarheidsenquête onder inwoners in Meierijstad uitgevoerd. Hierin is ook de veiligheidsenquête opgenomen. Meierijstad kiest ervoor om de tweejaarlijkse veiligheidsmonitor te integreren in deze tweejaarlijkse leefbaarheidsmonitor. Het onderzoeksbureau levert de monitor en rapportage op aan het eind van 2019. Dit is een nulmeting voor Meierijstad. Om de meerjarige ontwikkeling inzichtelijk te maken, vindt het onderzoek over twee jaar nogmaals plaats.
In 2020 geven we, op basis van de uitkomsten van de monitor concrete invulling aan een aantal focuspunten op leefbaarheid. Dit doen we in samenspraak en samenwerking met o.a. dorps- en wijkraden en maatschappelijke partners.
Welke partijen en welke beleidsvelden daar het meest bij betrokken zijn, is afhankelijk van het beeld dat uit de monitor naar voren komt.
Ook in 2020 kunnen inwoners met ideeën of plannen voor een activiteit die de leefbaarheid in dorpen en kernen stimuleert weer een beroep doen op een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget.

Het citymarketingbeleid is vastgesteld en er zijn marketingmiddelen ontwikkeld. De volgende stap is de uitrol van het citymarketingbeleid. Daarbij ligt primair de focus op het vergroten van de naamsbekendheid van de gemeente. Dat betekent onder meer dat de campagne zichtbaar wordt in de openbare ruimte en via (social) media. Ook komt er, i.s.m. recreatie & toerisme, een speciale website voor marketingdoeleinden. De gemeenteraad wordt medio 2020 via een raadsinformatiebrief op de hoogte gesteld van de vorderingen.  

0.2

De ambtelijke organisatie toont ondernemerschap en eigenaarschap.

Meierijstad verbindt haar 13 kernen en haar ambities aan netwerkrelaties van lokaal tot internationaal.
We brengen in kaart welke kansrijke en toonaangevende evenementen, bijeenkomsten of gelegenheden er in 2020 zijn, binnen en buiten Meierijstad (jaarprogramma).
Op basis van het jaaroverzicht/programma nodigen we de juiste relaties uit op een vooraf afgewogen moment.
We brengen ons netwerk in kaart.
Wij initiëren of stimuleren jaarlijks 1 of 2 aansprekende evenementen die een bijdrage leveren aan onze ambities of ons kansen bieden ons netwerk te verstevigen (de Meierijstadtafel).
Om aan het gevoel van verbondenheid te werken faciliteert de gemeente Meierijstad initiatieven die bijdragen aan de verbinding van onze dertien kernen.

In 2020 zijn we gastregio voor de Landschapstriënnale 2020. Door dit evenement komen Meierijstad en haar landschappen in het buitengebied positief in beeld; voor de bewoners en daarbuiten die van het landschap willen genieten en voor (recreatieve) ondernemers die het landschap gebruiken. Inmiddels zijn we aan de slag met de voorbereiding en organisatie ervan.

De gemeente Meierijstad en de Brabantse waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta organiseren in september 2020 het Living Lab ‘Brabantse Beekdalen’ als onderdeel van de Landschapstriënnale 2020.

Op een locatie in Meierijstad wordt een ééndaagse conferentie georganiseerd gericht op professionals en de hele maand september zijn beleving en educatie voor een breed publiek en kinderen onderdeel van het programma.

De programmalijn Organisatieontwikkeling richt zich ook in 2020 op het ontwikkelen van de ‘Meierijstadse manier van werken’. Het komen tot de ‘Meierijstadse manier van werken’ doen we onder andere door het aanbieden van de trainingen ‘Klare taal’ en ‘Elkaar aanspreken op gemaakte afspraken’(verplichte trainingen), Corporate Communicatie, een organisatiedag met een thema en het stimuleren van het uitdragen van de kernwaarden van de organisatie door diverse activiteiten.

In 2020 evalueren we de startgesprekken burgerparticipatie bij beleid- en besluitvorming van 2019. Samen met de fractievoorzitters en griffie wordt vervolgens bekeken voor welke onderwerpen zij in 2020 een startgesprek willen en in welke vorm we dit gaan doen.

0.3

We zorgen voor optimaal vastgoedbeheer en maken slimme combinaties tussen behoefte aan ruimte en leegstand van onze gebouwen.

In 2020 wordt er zoals vastgelegd in de Kadernota Vastgoed (KV) en het Duurzaam Meerjarig OnderhoudsPlan (DMOP) verder uitvoering gegeven aan het beheer en het onderhoud van het maatschappelijk vastgoed. Met de vaststelling van de KV is ook het kwaliteitskader vastgesteld waaraan het maatschappelijk vastgoed moet voldoen. Aan de hand van de Balanced Score Card-methode wordt de gemeentelijke vastgoedportefeuille getoetst op diverse prestatievelden. Op basis van deze screening wordt er per gebouw een advies opgesteld om te consolideren, te herpositioneren, te renderen, aan te houden of af te stoten.

Voor het realiseren van optimale bezetting(en) van de gebouwen wordt in 2020 “De Makelaarsfunctie” ingericht. “De Makelaarsfunctie” is een website waar vraag naar en aanbod van maatschappelijk vastgoed bij elkaar worden gebracht.

In 2020 en verder uniformeert Vastgoedbeheer het onderhoudsbeleid nog verder en besteden we centraal nog meer contracten aan, voor diverse onderhoudswerkzaamheden. Aan de in de KV opgenomen verduurzamingsmaatregelen voor zowel bestaand als nieuw te ontwikkelen vastgoed wordt fasegewijs verder uitvoering gegeven.

Aangezien Meierijstad fysieke toegankelijkheid van (niet-)openbare gebouwen en de voorzieningen in deze gebouwen hoog in het vaandel heeft staan, zijn in 2019 in samenwerking met de Stichting Toegankelijk Meierijstad (STM) alle gemeentelijke gebouwen gescreend op toegankelijkheid. De inventarisaties van de benodigde werkzaamheden zijn in 2019 door de STM vastgelegd in rapportages per gebouw en besproken met Vastgoedbeheer. In 2020 worden de noodzakelijke toegankelijkheidswerkzaamheden aan diverse gebouwen uitgevoerd.

0.4

We willen de gemiddelde belastingdruk zo min mogelijk laten toenemen. Belastingen worden wel trendmatig aangepast (CBS indexering).

Er komt een onderzoek (citymanagement Veghel en de gemeente Meierijstad) naar de mogelijke invoering (met ingang van 2021) van een BIZ (bedrijfsinvesteringszone) binnenstad Veghel. Onderzoek start al in het najaar van 2019.

Lasten & baten

Lasten

€ 37.266

15,3 %

Baten

€ 144.750

59,3 %

ga terug