Begroting 2020

1 Veiligheid

Wat gaan we daar voor doen?

Wat gaan we daar voor doen?

1.1

Een veilige leefomgeving, in het bijzonder voor gebieden met een meer dan gemiddeld risicoprofiel voor criminaliteit.

In de tweede helft van 2019 wordt de leefbaarheidsmonitor uitgevoerd. Hierin is ook de veiligheidsmonitor opgenomen. Op basis van de uitkomsten van de monitor in 2020, in samenspraak en samenwerking met de o.a. dorps- en wijkraden en maatschappelijke partners, concrete invulling aan een aantal focuspunten op leefbaarheid.
De resultaten worden in ieder geval gebruikt bij de uitvoeringsplannen als uitwerking van het Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022.

Voortdurend stemmen wij af waar de gemeente  inwoners kan ondersteunen  bij diverse  leefbaarheidsinitiatieven. Zo hebben we periodiek overleg met Politie en Stichting BIN Meierijstad over buurtpreventie, looprondes etc.

In 2020 gaan we met partners zoals politie, BOA’s, Veiligheidsregio Brabant-Noord en de Omgevingsdienst afspraken maken over verdere samenwerking en integrale handhaving.

Op 1 januari 2020 wordt de Wet Verplichte Geestelijke Gezondheid Zorg van kracht. Dit vraagt, naast de inrichting van een meldpunt dat 24/7 bereikbaar is,  capaciteit voor het horen van mensen aan wie een crisismaatregel is opgelegd, maar ook capaciteit die verzoeken in het kader van deze wet kunnen beoordelen. In regionaal verband zijn afspraken gemaakt over de inkoop en inzet van expertise voor deze nieuwe taken.

In 2020 wordt de pilot ketenveldnorm verder in de regio Oost Brabant uitgerold. Dit vraagt met name om beschikbare capaciteit in de vorm van een casusregisseur bij de gemeente.

We werken aan de verdere invoering/verfijning van de Aanpak Voorkoming Escalatie (AVE model) en een versterking van de nazorg aan ex-gedetineerden.

1.2

Het vergroten van de nabijheid, herkenbaarheid en aanspreekbaarheid van de politie, evenals de gemeentelijke toezichthouders.

Als gevolg van de aankoop van het politiebureau behoudt de gemeente Meierijstad twee steunpunten groot, te weten één in Veghel en één in Schijndel. Daarmee is de herkenbaarheid van de politie in het werkgebied geborgd.
We zorgen voor een kostendekkende exploitatie door het zoeken van aanvullende huurders, die in dit speelveld betrokken zijn. In het kader van de versterking van de samenwerking tussen de politie en de BOA’s zullen de BOA’s hun werkplek innemen in het politiebureau Veghel.

1.3

Prioriteit voor aanpak huiselijk geweld alsmede voor ondermijnende criminaliteit in het bijzonder drugs gerelateerd.

Op basis van het IVP 2019-2022 worden voor de verschillende thema’s uitvoeringsplannen opgesteld, die tussentijds (na 2 jaar) en na afloop van de beleidsperiode worden geëvalueerd. Deze informatie wordt gebruikt voor aanpassing van of als input voor het nieuwe beleidsplan 2023-2026.

In 2019 is het Lokaal Informatie Overleg ingericht bestaande uit de politie, BOA’s, veiligheid, toezichthouders, sociale recherche en sociaal domein.. Periodiek vindt overleg plaats waarbij we signalen over het vermoeden van ondermijning of ondermijnende criminaliteit ophalen en analyseren. Aan de hand van deze signalen worden gerichte integrale interventies gehouden.

1.4

Inzet en betrokkenheid van inwoners, scholen, instellingen en bedrijven die leiden tot vermindering van overlast, onveiligheid en criminaliteit.

Na evaluatie is besloten buurtbemiddeling na 2019 structureel voort te zetten.

Het integraal veiligheidsbeleid bevat ook activiteiten op het gebied van sociale veiligheid en meldingsbereidheid. We voeren projecten uit ter voorkoming van polarisatie, radicalisering en awareness bij de inwoners op het gebied van ondermijning en informatieveiligheid (cybercrime).

Met het BIN Meierijstad en de politie werken wij aan een bredere uitrol van het BIN netwerk in de kernen van Meierijstad.

In 2020 wordt het Interreligieus overleg van de voormalige gemeente Veghel doorontwikkeld naar een interreligieus beraad Meierijstad. Diverse onderwerpen zoals polarisatie en radicalisering worden in dit beraad aan de orde gesteld. De gemeente Meierijstad wordt hierin ondersteund door het bureau Regionale Veiligheid Oost Brabant.

In 2019 zijn er bijeenkomsten met het POM en ZLTO over ondermijning en bewustwording georganiseerd. Het thema informatieveiligheid wordt in 2020 opgepakt.

Het voorzitterschap van de Basisteamdriehoek Meierij wordt in 2020 overgedragen aan de burgemeester van de gemeente Meierijstad. Daarmee krijgen wij een stevigere positie binnen de regionale eenheid Oost-Brabant. De ambtelijke ondersteuning wordt ook vanuit onze gemeente ingevuld.

Lasten & baten

Lasten

€ 6.043

2,5 %

Baten

€ 312

0,1 %

ga terug